Werkgeluk. Iedereen hoor je er tegenwoordig over maar wat is het precies en hoe krijg jij het ook?

De vier pijlers van werkgeluk!

Cooster professionals richt zich op het vinden van werkgeluk. Een term die je bij ons vaak zult horen en zien.

Maar..

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk wordt bepaald door 4 pijlers, welke zijn samengevoegd in het PERK model

 • Purpose
 • Engagement
 • Resilience
 • Kindness

Middels deze blog willen we graag wat dieper ingaan op dit model en de manier waarop wij dit als Cooster professionals toepassen.

Hoe kan dit model jou helpen bij het vinden van dé baan? Wanneer je bij ons langs komt voor een kennismakingsgesprek zullen wij ons altijd richten op de vier pijlers van het werkgeluk. Waarom is dit voor ons zo belangrijk? Wij geloven niet in het vullen van gaten op basis van ‘face value’ omdat onze ervaring leert dat achter elk bedrijf, elke functie en elke kandidaat veel meer ligt dan het oog ziet.

Pas als je dat weet te achterhalen, kan je wederzijds werkgeluk en een langdurige arbeidsrelatie bereiken.

werkgeluk


Purpose (doel)

Bij deze eerste pijler draait het om jouw persoonlijke waarden en doelen.

Sluit de organisatie aan bij jou waarden? Passen de werkzaamheden bij je?

Een mooi en duidelijk voorbeeld deed zich voor tijdens een van onze werving & selectie procedure.
Voor een van onze opdrachtgever waren wij op zoek naar een HR- Manager. We spraken een kandidaat met een geschikt profiel, welke buiten werk veel tijd besteedde aan het klimaat en hoe wij hier mee omgaan. De opdrachtgever bevind zich in een branche welke niet aansluit bij haar denkwijze.

Wanneer wij op zoek gaan naar de perfecte match is dit een van de eerste dingen waar wij op letten. Past de kandidaat bij de organisatie en andersom. Kunnen zij elkaars doelen waarmaken of overtreffen?


Engagement (verbintenis)

Wanneer we het hebben over de pijler engagement, kijken we naar de emotionele betrokkenheid. Binnen deze pijler zijn er drie elementen welke hierbij belangrijk zijn.

Allereerst is plezier in het werk belangrijk; hecht je waarde aan persoonlijk contact met collega’s of houd je werk en privé liever gescheiden?

Daarnaast kijken we naar de ruimte je krijgt en nodig hebt om zelf te beslissen over zaken als persoonlijke ontwikkeling, je taken en je agenda. Heb je de mogelijkheid en ruimte om jezelf te ontwikkelen en in hoeverre heb je dit nodig? Staat je agenda al vol of bepaal jij zelf wanneer je welke werkzaamheden uitvoert?

Als laatste punt wordt er gekeken naar de gelegenheid om op te gaan in het werk wat je doet. Kijk je om de 5 minuten naar de klok of vliegen de uren voorbij?

Tijdens het kennismakingsgesprek bij ons op kantoor bespreken we altijd wat belangrijk is voor onze kandidaten. Hoe ben jij als collega? Sluit het team waarin jij terecht komt aan bij jou? Doordat wij altijd doorvragen, komen wij er achter wat voor jou belangrijk is en of de organisatie goed aansluit bij jouw persoonlijkheid.


Resilience (veerkracht)

Hoe goed kan je omgaan met tegenvallers? Leer je er van en maakt het je sterker voor een volgende tegenvaller?

In elke werkomgeving kom je tegenslagen tegen. Het is dan ook zeer van belang om je eigen veerkracht te vergroten. Dit zorgt er voor dat je tijdens je taak minder afdwaalt en meer focus hebt.

De hoeveelheid veerkracht welke je bezit is per persoon verschillend. Dit is in een gesprek niet te vergroten. Wel bespreken wij welke tegenslagen mogelijk op jouw pad komen en of deze voor jou te overzien zijn.


Kindness (vriendelijkheid)

In de laatste pijler staat vriendelijkheid tussen collega’s centraal.

Dit begint volgens het PERK model bij beschaving. Door respectvol met elkaar om te gaan, goed te luisteren en complimenten te geven. Hierin kan je een stapje verder gaan door jezelf te trainen in pro-sociaal gedrag. Hierbij wordt er gewerkt aan empathie, compassie en dankbaarheid.

Vriendelijkheid is een breed begrip wat door een ieder anders wordt bekeken. Voor de een is vriendelijkheid een klopje op de schouder en een gesprek over het weekend, de ander ervaart dit wanneer er een compliment is na het behalen van de gestelde doelen.
Om er achter te komen of onze kandidaat bij de opdrachtgever past, zoeken we voornamelijk naar de bedrijfscultuur waar iemand in wil werken.

Hoe wij hier achter komen? Door de vraag achter de vraag te stellen, bij zowel kandidaat als opdrachtgever.

Ook benieuwd waar jij jouw werkgeluk gaat vinden? Stuur ons dan snel een bericht, zodat wij samen met jou op zoek kunnen naar ultiem werkgeluk!

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Anoniem
  Beantwoorden

  Super!

 • Jason
  Beantwoorden

  Wat een fijn artikel! Ik ben zelf ook enorm van werkgeluk maar vind het lastig te vinden omdat werkgevers niet goed kunnen inschatten wat de “jongeren” of “Y-generatie” momenteel willen of zoeken in een baan.
  Zouden jullie misschien een keer iets willen schrijven over de Y-generatie en hoe zij in de markt kunnen komen?

Leave a Comment